Til kassen
Totalt: 0

Logg inn

Handlekurv / 0 produkter

Handlekurven er tom

Usikker på hvor du skal starte?
Se våre nyheter
TOTALT 0,-

Bruk den plassen du har, og dyrk dine favoritter!

Dersom vi bare dyrker en litt av de grønnsakene eller urtene vi spiser....

- redder vi ikke jorden, men vi får en næringsrik hobby og en ny kunnskap om matproduksjon!

Å dyrke noe selv gjør noe med synet vårt på mat. Det kan bidra til at vi får mer respekt for maten og bondens arbeid, noe som kan føre til at vi kaster mindre mat. Og det sies at det å jobbe med jorden gir oss mer ro i sjelen! Du må bare prøve.

Det kan være godt å vite at "Grønne fingre" kommer med litt kunnskap, erfaring og noen gode tips. Det er ikke noe du er født med! Har du lyst til å teste noen grønnsaker er det bare å komme i gang. Plantenæring og gjødsel fra Alginure gir deg ikke grønne fingre, men vil hjelpe deg godt på vei.

Bor det en hobbybonde i deg?

Å lage en kjøkkenhage, eller å gro noe i en potte i vinduskarmen, handler mest om å gjøre noe hyggelig som vil smake vidunderlig. Det bor en hobbybonde i oss alle tenker jeg, det ligger i vår natur å dyrke vår egen mat. Men i dagens samfunn har denne kunnskapen kommet i skyggen av butikkenes økte tilbud, og det er jo forståelig når alt er så lett tilgjengelig.

Vi har ikke tiden og kunnskapen som må til, og mange tenker kanskje aller mest brune fingre og skitt under neglene. For et halvt århundre siden høstet vi omtrent en fjerdedel av de grønnsakene vi spiste i egen hage og var selvforsynte på bær og saft. Nå er denne andelen forsvinnende liten i sammenligning. Til sammen er det imidlertid plass til 3-4000 mellomstore gårdsbruk i hagene våre.

Noen enkle tips:

1. Start i det små, test grønnsaker du elsker!

2. Lag en pallekarm

3. Sørg for lys og drenering

4. Når kan du begynne å så ute?

 

1. Start i det små, test grønnsaker du elsker!

Trikset for å få en bugnende kjøkkenhage full av friske grønnsaker, er å ikke gape over for mye på én gang. Start i det små, og begrens sortimentet. Jeg startet med å så plukksalat, gulrøtter, poteter og knutekål, i tillegg til urter og noen jordbærplanter som jeg kjøpte og satte ut. Plukksalat, gulrøtter og potete var helt supert (plukksalat kan du etterså og ha salat hele sesongen), men knutekålen ble for fristende for sneglene. Årets nyhet er hvitløk, som ble plantet i oktober i fjor (de skal ha en frostsesong). Gleder meg til fortsettelsen!

2. Lag en pallekarm

Til dyrkingen trenger du en pallekarm eller en form for plante kasse. En pallekarm kan du snekre selv, kjøpe på hagesenteret eller få tak i brukt, den må stå på bakken. Den er om lag 20 cm høy. Dersom du skal dyrke rotvekster som trenger litt dybde, stabler du to oppå hverandre. Kålrot, rødbeter, poteter og gulrøtter er eksempler på slike. Andre som salat, reddik og urter, klarer seg med én høyde. Dersom du skal ha plante kassen på din veranda må du finne en med bunn. Husk at du må ha drenering i bunn (lecakuler, kvist eller stein).

3. Sørg for lys og drenering

Du bør velge et sted med mye sol til din kjøkkenhage. Røttene vil også ha rikelig med oksygen, så ikke tråkk jorden hardt til. Ta gjerne utgangspunkt i en hageflekk som har plass til en pallekarm eller to. Målene 120 x 80 x 40 cm, rommer syv til åtte 50-liters sekker med jord. Det er også lurt å fylle bunnen i kassen med kvist og løv/gress, da blir dreneringen god og du bruker mindre jord. Bruk god jord (uten torv), og tilsett litt kompost. Enten kjøpt, eller fra egen hage.
Kjøp gjerne frø som er lagt i så bånd. Det er smale papirremser der frøet er fastlimt med riktig avstand. Enkelt og greit, og på den måten slipper du tynning.

4. Når kan du begynne å så ute?

Det første du kan så ute i april/mai, er spinat, gulrot, potet, reddik, persille og salat. Neste runde, og utplanting, må du vente med til jordtemperaturen er minst 10 grader. Da er det klart for erter, rødbeter og mangold. Du kan også plante ut kålplanter, purre og selleri. Det siste du sår i slutten av mai er bønner, squash og agurk, som trenger ekstra varm jord for å spire. Har du fortsatt ledig plass, kan du gjerne så en ny omgang med salat og reddik og gjenta dette hver 3. uke.
For å beskytte mot kald vind, frost, fugler og insekter bør du benytte fiberduk som legges over planter og frø i grønnsakshagen din. Husk at en stripe med tagetes kan holde lusene borte, og at litt ringblomst gir fin farge.

Spar på de frøene du ikke bruker denne sesongen, de kan brukes neste år!

Bruk bøtter

Har du lyst til å dyrke poteter, og kun har plass på terrassen, er det et tips å dyrke i bøtter. Du kan eksempelvis benytte svarte murerbøtter, og bruke en drill til å lage åtte-ti hull i bunnen. Fyll i litt grus, og deretter jord. Velg en tidligsort, og driv gjerne frem spirer før du setter dem. Da høster du enda tidligere. I hver bøtte legger du tre til fire poteter med en dybde på fem til ti cm. Sett bøttene i solen, og ikke glem å vanne når det trengs. 

LYKKE TIL!

KJØP Alginure Jordforbedring som dekker jordens og plantenes behov for næring, slik at du skal få en bugnende kjøkkenhage. Bare prøv!

 

Inspirasjon hentet fra: https://www.barekraftigeliv.no/inspirasjon/dyrk-dine-egne-grønnsaker

 

Inspirasjon hentet fra: https://www.aftenposten.no/norge/i/VxzrV/dyrk-dine-egne-groennsaker